Susanna Leppänen

Susanna Leppänen & Vallitseva tilanne

Susanna Leppänen & Vallitseva tilanne

Susanna Leppänen & Vallitseva tilanne on Leppäsen musiikkia, jonka vallitseva tilanne on saanut kuuluviin.

Musiikki polkee perinteisten runojen maisemaa ja arjen uhkia, naurettavaa elämää sekä vääjäämätöntä kuolemaa. Susanna Leppänen & Vallitseva tilanne on maa(ilma)nmusiikkia, kuolongospelia ja haitarihassuttelua.

Yhtyeen debyyttialbumi Ptitsi pajut (julkaisija: Panama-levyt) valittiin Vuoden kansanmusiikkilevyksi 2022.

Yhtye

Susanna Leppänen (haitari, laulu)
Leeni Hämynen (viulu, mandoliini, laulu)
Väinö Huhtanen (kontrabasso, laulu)
Eerik Samula (kitara, laulu)

Ptitsi pajut

“Ptitsi pajut” on noin seitsemän vuotta Susanna Leppäsen päässä muhinut ajatus, joka nyt on saanut muotonsa. Elias Lönnrotin kokoama Kanteletar ja muu perinnerunous on inspiroinut Leppästä säveltämään linnuista kertovien tarinoiden lisäksi lauluja erityisesti kuoleman eri sävyistä. Vanhemman ja runollisen suomen kielen rikkaus ja rytmi on houkuttanut Leppästä kokeilemaan rohkeasti eri tapoja tehdä lauluja. Kansanrunot runnovat musiikkia väkisinkin suurempiin progressiivisiin teoksiin.

Kappaleet ovat syntyneet ilmavina ja elävinä, vaikka kuolemasta niissä lauletaankin. Ne myös elivät Susanna Leppäsessä & Vallitsevassa tilanteessa puolentoista vuoden ajan keikoilla, ja lopulliseen muotoonsa ne on nauhoitettu livenä helmi-maaliskuun taitteessa 2022 Karstulan Vastingilla sijaitsevassa Susannan turvasatamassa Mattilassa, hänen isänsä lapsuudenkodin tuvan lämmössä. ”Ptitsi pajut” (venäjäksi linnut laulavat) julkaistiin 9.12.2022 ja julkaisijana toimii Panama-levyt.

Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus ja Kansanmusiikki-lehti myönsivät “Ptitsi pajut” -albumille Vuoden kansanmusiikkilevy 2022 -tunnustuksen Eläköön Folk! -gaalassa 13.1.2023.

Susanna Leppänen & Vallitseva tilanne

Kultaansa sureva
(Virallinen musiikkivideo)
julkaistu 11.11.2022

Susanna Leppänen & Vallitseva tilanne

Linnun lentoneuot (live)
maaliskuu 2021